Friday, June 30, 2006

NASI LEMAK KUKUS 2

NASI LEMAK KUKUS

Bahan-bahan:
1 kg beras [basuh dan toskan]
1 biji kelapa [5 cawan santan]
garam
daun pandan

Cara membuatnya:
1. Masukakn semua bahan dalam periuk dan masak sampai agak kering
sambil kacau sekali sekala.
2. Salinkan keatas kukusan yg berlubang dan letakkan atas kukusan.
3. Kukuskan sehingga naik wap [anggran 20 minit].
4. Bila telah masak masukkan dalam mangkuk dan hidangkan.

Cara Masak Nasi Lemak Kukus
Rendamkan beras dalam santan cair selama 2 jam. Paras santan tu
menutup beras je, tak membazir.
Alaskan pengukus dengan kain muslin, panaskan atas periuk kukusan yang
sudah dididihkan airnya. Masukkan 2-3 helai daun pandan ke dalam air
didihan. Toskan beras, dan masukkan dalam pengukus, kukus sehingga
setengah masak . Pijarkan minyak/butter dan tumiskan bawang kuning
yang dihiris, halia yang dihiris, bawang putih yang dihiris, kayu
manis dan sedikit garam, hingga bawang layu.
Masukkan santan pekat ke dalam tumisan dan gaul rata. tutup apinya.
Keluarkan nasi yang separa masak dan masukkan dalam santan, gaul rata.
Biarkan sebentar. Masukkan nasi sekali lagi ke dalam pengukus dan
kukuslah sehingga masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home