Friday, May 26, 2006

PUDING PELANGI

PUDING PELANGI

BAHAN-BAHAN (a)
20 agar-agar - direndam semalam
8 cawan air
2 cawan gula pasir
1/2 tin susu cair (1 cawan)
5 biji kuning telur
3 biji putih telur - dipukul 3 minit
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil vanilla
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

BAHAN-BAHAN (b)
1 sudu kecil coklat }
1/2 sudu kecil esen kopi } dicampurkan
1 sudu kecil esen strawberi dan pewarna ros

CARA CARA
1. Rebus agar-agar hingga hancur. Masukkan gula dan biarkan larut kemudian ditapis.
2. Pukul kuning telur, tepung jagung, kastard, susu,garam dan vanilla,
3. Masukkan ke dalam agar-agar. Campurkan mentega dan tutup api. Masukkan putih telur dan kacau hingga hancur dan sebati
4. Bahagikan kepada 3 bahagian, satu bahagian dibiarkan dengan warna asal. Ambil satu senduk adunan puding untuk diwarnakan dengan coklat dan esen kopi. Satu senduk lagi adunan agar-agar diwarnakan strawberi dan pewarna ros.Tuangkan ke dalam acuan selang selikan antara ketiga-tiga warna.
5. Tuangkan yang pertama dengan warna coklat, diikuti warna merah ros dan warna asal hingga ketiga-tiga warna habis. Biarkan beku sebelum dihidangkan

Pewarna

CARA-CARA
1.Pukul telur, masukkan gula.
2.Masukkan tepung dan mentega cair.
3.Bakar dengan suhu 180°C selama 20 minit.
4.Apabila masak dibelah 3 melintang.
5.Untuk kastad, santan dibancuh dengan air. Campurkan kesemua bahan kastad dan masakkan di atas api yang kuat.
6.Lapiskan kek tadi dengan kastad dan hidangkan.

1 Comments:

Blogger Maslina Mahbu @ Armiza Nila said...

Bang...coba engkah foto resepi ya sekali..nak kah best n selera agik nak molah dan makannya kelak. ikhlas...hehehe.. Armiza nila

1:14 AM  

Post a Comment

<< Home