Friday, May 26, 2006

LAKSA LEMAK

LAKSA LEMAK

BAHAN-BAHAN

1 kg. laksa basah
4 - 5 ekor ikan selayang atau kembung (dipanggang tawar)
1 biji kelapa parut diambil santannya.
sedikt lada hitam
4 ulas bawang merah
2 keping asam gelugur(Dihiris halus untuk dibuat ulam)
2 biji timun
1 ikat pucuk gajus
1 ikat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan

(Sambal)
2 biji limau nipis
4 camca besar cili giling
sedikit belacan
sedikit garam

CARA CARA

1. Tumbukkan lada hitam, bawang merah bersama isi ikan
2. Jerangkan santan serta masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dua keping asam gelugur. Kacau sehingga mendidih supaya kuahnya tidak tergentel .
3. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya barulah diangkat. Semua bahan yang dipotong halus tadi di masukkan ke dalam satu bekas yang berasingan. Letakkan belacan , garam dan cili giling dalam pinggan yang berasingan
4.Hidangkan 1 bekas laksa, 1 bekas kuah,1 bekas ulam dan 1 bekas sambal.Ketika hendak makan barulah dituangkan kuahnya. Sertakan juga dengan bahan-bahan yang telah dipotong.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home