Friday, May 26, 2006

AYAM MASAK MERAH

Ayam Masak Merah

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (di bersihkan dan di potong mengikut suka)
3 sudu besar cili kering (di kisar)
1 senduk tomato puri
1 senduk jus tomato
10 ulas bawang merah (di kisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
3 cm halia (dikisar)
2 batang serai di ketuk
2 biji bawang besar di potong nipis
Daun ketumbar,daun pudina,daun sup dann daun saderi (di kisar)
Gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1.Gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian di goreng.
2.Tumis cili kering,bawang merah,bawang putih,bawang besar,halia dan serai.Setelah naik bau,masukan tomato puri dan jus tomato.
3.Masukan empat jenis daun yang di kisar tadi.
4.Akhir sekali masukan ayam dan gaul rata.
5.Ketika hendak menghidang,taburkan dengan kacang pis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home