Friday, May 26, 2006

DALCA

Dalca

Bahan-bahannya:
300 gm daging
2 batang lobak merah
2 biji terung bulat
3 biji ubi kentang
100 gm kacang panjang
1 cawan kacang dal (Yang telah di rebus)
1 peket rempah kari daging
1 biji kelapa (ambi 4 cawan santan)
6 ulas bawang merah (di kisar)
4 ulas bawang putih (di kisar)
2 sudu besar cili kering yang telah di kisar
5 cm kulit kayu manis
3 cm halia
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.Bersihkan daging dan potong kecil-kecil
2.Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda
3.Panaskan minyak dan tumis cili kering,rempah kari daging,bawang merah,bawang putih,halia,kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.
4.Masukkan daging dan sedikit air.Biarkan kecit selama 15 minit.
5.Masukan pula kacang dal,santan,kunyit adn garam secukup rasa.
6.Akhir sekali masukan sayur-sayuran dan biarkan empuk.Angkat dan hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home