Friday, May 26, 2006

PUDING PELANGI

PUDING PELANGI

BAHAN-BAHAN (a)
20 agar-agar - direndam semalam
8 cawan air
2 cawan gula pasir
1/2 tin susu cair (1 cawan)
5 biji kuning telur
3 biji putih telur - dipukul 3 minit
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil vanilla
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

BAHAN-BAHAN (b)
1 sudu kecil coklat }
1/2 sudu kecil esen kopi } dicampurkan
1 sudu kecil esen strawberi dan pewarna ros

CARA CARA
1. Rebus agar-agar hingga hancur. Masukkan gula dan biarkan larut kemudian ditapis.
2. Pukul kuning telur, tepung jagung, kastard, susu,garam dan vanilla,
3. Masukkan ke dalam agar-agar. Campurkan mentega dan tutup api. Masukkan putih telur dan kacau hingga hancur dan sebati
4. Bahagikan kepada 3 bahagian, satu bahagian dibiarkan dengan warna asal. Ambil satu senduk adunan puding untuk diwarnakan dengan coklat dan esen kopi. Satu senduk lagi adunan agar-agar diwarnakan strawberi dan pewarna ros.Tuangkan ke dalam acuan selang selikan antara ketiga-tiga warna.
5. Tuangkan yang pertama dengan warna coklat, diikuti warna merah ros dan warna asal hingga ketiga-tiga warna habis. Biarkan beku sebelum dihidangkan

Pewarna

CARA-CARA
1.Pukul telur, masukkan gula.
2.Masukkan tepung dan mentega cair.
3.Bakar dengan suhu 180°C selama 20 minit.
4.Apabila masak dibelah 3 melintang.
5.Untuk kastad, santan dibancuh dengan air. Campurkan kesemua bahan kastad dan masakkan di atas api yang kuat.
6.Lapiskan kek tadi dengan kastad dan hidangkan.

KEK KUKUS BUAH-BUAHAN

KEK KUKUS BUAH-BUAHAN

BAHAN BAHAN

5 biji telur ayam
1 tin mentega ( 12 aun )
2 cawan gula halus 2 cawan gula ( untuk di masak )
2 sudu teh cream of tarter
2 sudu makan bicarbonate of soda
800 g tepung gandum
1 kotak mix fruit ( di gaul sedikit dengan tepung gandum )
1 paket buah kundur
1 paket kismis
1 sudu the esen vanilla

CARA CARA

1.Campurkan adunan telur dan adunan mentega ,kacau rata.
2.Masukkan tepung,cream of tartar,bicarbonate of soda dan esen vanilla.
3.Kacau rata, masukkan buah-buahan.
4.Masukkan gula sambil dikacau perlahan-lahan di atas api kecil sehingga warnanya kuning dan mendidih sedikit. Kemudian dituang terus kedalam adunan tadi dan kacau rata-rata. Tuangkan adunan kedalam acuan dan kukuslah selama 4 jam.

LAKSA LEMAK

LAKSA LEMAK

BAHAN-BAHAN

1 kg. laksa basah
4 - 5 ekor ikan selayang atau kembung (dipanggang tawar)
1 biji kelapa parut diambil santannya.
sedikt lada hitam
4 ulas bawang merah
2 keping asam gelugur(Dihiris halus untuk dibuat ulam)
2 biji timun
1 ikat pucuk gajus
1 ikat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan

(Sambal)
2 biji limau nipis
4 camca besar cili giling
sedikit belacan
sedikit garam

CARA CARA

1. Tumbukkan lada hitam, bawang merah bersama isi ikan
2. Jerangkan santan serta masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dua keping asam gelugur. Kacau sehingga mendidih supaya kuahnya tidak tergentel .
3. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya barulah diangkat. Semua bahan yang dipotong halus tadi di masukkan ke dalam satu bekas yang berasingan. Letakkan belacan , garam dan cili giling dalam pinggan yang berasingan
4.Hidangkan 1 bekas laksa, 1 bekas kuah,1 bekas ulam dan 1 bekas sambal.Ketika hendak makan barulah dituangkan kuahnya. Sertakan juga dengan bahan-bahan yang telah dipotong.

PUDDING ROTI LAICI

PUDDING ROTI LAICI

1 buku roti saiz kecil [450gm kot]
1 tin susu cair
1 tin air
1 tin buah laici
1/2 cawan gula halus/ gula kastor
2 biji telur
2 s/b tepung jagung

Sos Caramel [ masakkan sampai pekat]
1 cawan gula perang [brown sugar]
1/2 cawan air

Directions:
1. Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz kecil.
2. Campurkan semua bahan cecair dan rendamkan semua bahan selama 1 jam.
3. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam
4. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
5. Hidangkan dengan sos caramel.

KERABU AYAM

Kerabu Ayam

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam sederhana besar
1/2 biji kelapa (di buat kerisik)
1/2 mangkuk santan pekat daripada 1/2 biji kelapa
2 biji cili merah
3 batang serai
3 cm halia
10 ulas bawang merah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 biji limau nipis (di perah airnya)
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
1.Cili merah,halia,serai dan bawang merah di mayang halus.
2.Ayam di bersihkan dan di potong kecil.Panggang hingga masak di atas api perlahan.
3.Gaul ayam dengan garam,kerisik dan semua bahan di atas.
4.Seeloknya di biarkan 10 minit hingga meresap bahan rempah kemudian bolehlah di hidangkan

DAGING HITAM

Daging Hitam

Bahan-bahannya:

1 kg daging
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
1 cawan kerisik
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
6 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
1 cawan air asam jawa
2 ulas bawang besar (di hiris bulat)
2 tangkai cili hidup (untuk hiasan)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kerisik.
2.Daging di basuh dan di potong nipis.
3.Campurkan bahan yang di kisar tadi dengan serbuk lada hitam,jintan manis dan jintan putih.
4.Panaskan minyak dalam kuali.tumis rempah diatas sehingga garing.
5.Masukkan daging garam serta air asam jawa.Biarkan mengelegak dan daging empuk.
6.Masukan bawang besar serta cili potong.setelah bawang layu,angkat dan hidangkan.

IKAN BAKAR BERINTI

Ikan Bakar Berinti

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan cencaru
1/2 biji kelapa parut
5 tangkai cili merah
5 uals bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 sudu kecil jintan manis
1 helai daun kunyit
2 bji limau nipis (di perah airnya)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1.Tumbuk kelapa parut,cili merah,bawang merah,bawang putih,kunyit hidup dan jintan manis.
2.Ikan di bersihkan dan di belah belakangnya
3.Gaul bahan tumbuk dengan garam dan air limau
4.Masukkan bahan tersebut kedalam perut ikan bersama daun kunyit yang di koyak kecil.Bakar ikan hingga masak

SERUNDING KELAPA

Serunding Kelapa

Bahan-bahannya:

1 biji kelapa parut
200 gm daging cingang
5 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
3 cm lengkuas
3 batang serai (di hiris)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu makan ketumbar
3/4 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,kunyit hidup,lengkuas,serai,jintan manis,jintan putih dan ketumbar.
2.Kelapa di goreng sehingga kuning.
3.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang di kisar tadi sehingga bangkit bau.
4.Masukan daging dan kacau rata hingga masak.
5.Masukkan air asam jawa,garam gula dan kelapa goreng.
6.Goreng sehingga kelapa kelihatan basah dan angkat.

DALCA

Dalca

Bahan-bahannya:
300 gm daging
2 batang lobak merah
2 biji terung bulat
3 biji ubi kentang
100 gm kacang panjang
1 cawan kacang dal (Yang telah di rebus)
1 peket rempah kari daging
1 biji kelapa (ambi 4 cawan santan)
6 ulas bawang merah (di kisar)
4 ulas bawang putih (di kisar)
2 sudu besar cili kering yang telah di kisar
5 cm kulit kayu manis
3 cm halia
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.Bersihkan daging dan potong kecil-kecil
2.Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda
3.Panaskan minyak dan tumis cili kering,rempah kari daging,bawang merah,bawang putih,halia,kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.
4.Masukkan daging dan sedikit air.Biarkan kecit selama 15 minit.
5.Masukan pula kacang dal,santan,kunyit adn garam secukup rasa.
6.Akhir sekali masukan sayur-sayuran dan biarkan empuk.Angkat dan hidangkan.

AYAM MASAK MERAH

Ayam Masak Merah

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (di bersihkan dan di potong mengikut suka)
3 sudu besar cili kering (di kisar)
1 senduk tomato puri
1 senduk jus tomato
10 ulas bawang merah (di kisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
3 cm halia (dikisar)
2 batang serai di ketuk
2 biji bawang besar di potong nipis
Daun ketumbar,daun pudina,daun sup dann daun saderi (di kisar)
Gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1.Gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian di goreng.
2.Tumis cili kering,bawang merah,bawang putih,bawang besar,halia dan serai.Setelah naik bau,masukan tomato puri dan jus tomato.
3.Masukan empat jenis daun yang di kisar tadi.
4.Akhir sekali masukan ayam dan gaul rata.
5.Ketika hendak menghidang,taburkan dengan kacang pis.

NASI TOMATO

Nasi Tomato

Bahan-bahannya:
3 cawan beras basmati
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
10 ulas bawang merah (di kisar)
3 ulas bawang putih (di kisar)
3 cm halia (di kisar)
4 sudu makan tomato puri
1/2 cawan jus tomato
1 senduk minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kay manis
Sedikit daun pudina,ketumbar dan 2 biji cili hijau (di kisar)
Garam secukup rasa
kismis dan gajus untuk hiasan

Cara membuatnya:
1.Basuh beras dan toskan.Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
2.Tumis bawang merah,bawang putih,halia,bunga cengkih,buah pelaga,kulit kayu manis,daun pudina,ketumbar dan cili hijau yang di kisar tadi.
3.Setelah naik bau,masukan air,susu cair,tomato puri,jus tomatodan garam secukup rasa.
4.Setelah mendidih masukan beras dan biarkan kering.
5.Semasa menghidang taburkan kismis dan gajus yang di goreng.

IKAN KUKUS ALA THAI

Ikan Kukus Ala Thai

Bahan-bahannya:
1/2 kg ikan tenggiri (di potong kecil)
1 sudu besar nam pla
4 helai daun kesum (di cincang halus)
2 helai daun ketumbar (di cincang halus)
2 helai daun bawang (di cincang halus)
1 1/2 biji kelapa (Perahkan dua cawan santan pekat)

Bahan-bahan untuk di giling:
6 tangkai cili kering
1 batang serai
6 ulas bawang putih
2 sudu besar lada hitam

Cara membuatnya:
1.Gaulkan ikan bersama nam pla,garam dan masukkan kedalam kaserol bersama 1 1/2 cawan santan dan bahan-bahan yang telah di giling dan masak pada suhu sederhana selama 30 minit.(pastikan untuk menggaulnya setiap 10 minit)
2.Kemudian lecek ikan dan masukan daun bawang,daun ketumbar dan gaulkannya.
3.Kukus ikan dengan menggunakan daun pisang berukuran 2cm x 2 cm dan masukan dua sudu besar ikan,satu sudu besar santan dan lipatkan dau pisang tadi.
4.Kukus ikan kedalam ketuhar selama 15 minit pada suhu yang sederhana.

NASI GORENG KEJU MALAYSIA

Nasi Goreng Keju Malaysia

Bahan-bahannya:
5 camca besar minyak masak
250 gm udang di basuh dan di kupas
200 gm isi ayam di potong dadu
300 gm sotong,di basuh dan di potong ikut suka
3 mangkuk nasi
1/2 camca teh lada sulah
1 camca besar daun limau purut di carik
3 biji telur di dadar dan di carik
100 gm keju kraf di carik

Bahan-bahan untuk di kisar:
150 gm bawang besar
6 tangkai cili
150 gm udang kering di basuh dan di rendam 5 minit
2 cm kunyit

Hiasan:
150 gm keju kraf di carik
Cili,bawang dan daun saderi di mayang
Bawang goreng

Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah di kisar
2.Masukan udang,ayam dan sotong lalu di kacau
3.Masukan nasi,lada sulah,daun limau purut dan akhir sekali telur dadar dan keju yang telah di carik
4.Hias dan hidangkan panas

KEK LAPIS MASAM MANIS

KEK LAPIS MASAM MANIS

BAHAN-BAHAN
200 g mentega
300 g telur
150 g tepung gandum
50 g gula aising
5 sudu kecil esen vanila
3 g rempah kek lapis
200 g kepingan masam-masam manis (haw flakes)

CARA MEMBUATNYA
Campurkan tepung dengan rempah kek
Buah prun dibuang biji dan dibelah tiga
Pukul mentega, telur dan gula hingga kembang dan berkrim
Masukkan tepung, rempah dan esen vanila dan gaulkan hingga rata
Griskan acuan kek (bentuk 4 segi)
Masukkan sesenduk adunan kek ke dalam acuan dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 C hingga masak
Taburkan buah prun ke atas lapisan kek yang sudah masak
Masukkan sesenduk lagi adunan kek ke atasnya dan bakar semula sehingga masak
Ulangi proses itu sehingga habis semua adunan
Bagaimanapun untuk lapisan ketiga dan seterusnya, gunakan api bahagia atas sahaja
Setelah semua lapisan kek siap dibakar, panaskan semula api bahagian bawah dan juga atas dan bakar kek selama 10 minit

PESANAN
"Inti" kek lapis boleh digantikan dengan badam, kimis, kekacang atau buah-buahan kering.
Jika menggunakan badam atau kekacang hendaklah dikisar halus dahulu.
Buah buahan kering pula dipotong kecil

TART GULUNG NANAS

TART GULUNG NANAS

BAHAN-BAHAN
250 gm mentega
500 gm tepung gandum
2 sudu besar gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
1 kuning telur
1 cawan jem nanas
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega bersama gula sehingga kembang
Masukkan telur kuning dan pukul bersama garam
Masukkan tepung gandum dan gaulkan hingga sebati
Gunakan aising nozzle berbentuk zig-zag dan tekan adunan selebar 2 1/2 cm
Masukkan jem dan gulungkan
Bakar sehingga kekuningan

RESEPI CINTA

RESEPI CINTA

BAHAN-BAHANNYA
1 tin cerita
2 keping hati yang masih muda
1 mangkuk besar pengertian
2 tin keimanan kepada Tuhan
2 biji tomato pengharapan
1 mangkuk keyakinan
1/2 sudu cemburu
1 mangkuk perjodohan
cubitan mesra, serta gurauan sepatutnya (secukup rasa)

CARA - CARANYA :
Mula - mula bukakan tin cerita dan keluarkan isinya.
Potong kedua-dua keping hati dan letakkan ke dalam mengkuk pengertian untuk mencegah daripada pertukaran perasaan.
Tuangkan kepercayaan dan pengertian.
Kemudian letakkan ke dalam mangkuk perjodohan, dihiaskan dengan potongan cemburu dan cubitan sesuka hati masing- masing.
Campurkan tomato pengharapan dan disusun untuk hiasan.
Letakkan ia ke dalam mahligai yang indah supaya ianya tercegah dari penggodaan.
Canpuran ini lebih manis rasanya jika masa itu dilalui dengan sefahaman kedua-dua belah pihak keluarga.

Jumlah perbelanjaan: Mengikut kemampuan kedua-dua keping hati.
Masanya: Darah Muda

Resepi ini boleh dicuba bila bila masa sahaja asalkan cukup bahan-bahannya.

Thursday, May 25, 2006

KEK COKLAT DELIGHT

KEK COKLAT DELIGHT

Bahan-Bahan:
85 gm coklat masakan
2 camca sedang air
5 biji telur ayam
110 gm gula halus
55 gm mentega cair
110 gm tepung Superfine
1 camca teh parutan kulit limau
½ camca teh serbuk penaik
½ camca teh esen vanila Bahan-bahan Frosting Coklat:
170 gm coklat masak
230 gm krim putar
2 camca sedang gula aising
2 camca sedang minyak jagung

Cara:
Panaskan coklat dan masukkan air. Kacau hingga coklat
hancur. Sejukkan. Ayak tepung bersama serbuk penaik.
Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula sambil
dikacau hingga pekat. Masukkan tepung, parutan kulit
limau, mentega cair dan coklat cair. Kacau rata.
Bahagi adunan dua bahagian. Bakar di dalam acuan bulat
beralas kertas berukuran 17.78 sm yang dilengser
sedikit mentega. Sejukkan. Sapu frosting coklat di
atas kek dan hias mengikut suka.

Cara membuat Frosting Coklat:
Coklat dimasak bersama minyak jagung hingga cair. Krim
putar dipukul hingga pekat. Masukkan gula aising dan
coklat cair. Kacau hingga pekat.

KEK HATI PARIK

KEK HATI PARIK

Bahan-bahannya:

10 biji telur gred B ( 2 biji di buang putihnya)
8 gelas tepung gendum
4 gelas gula merah
300 gm kismis hitam
1 keping coklet catbury
16 oz mentega
4 sudu bicarbonate of soda
2 gelas gula pasir (dihanguskan)
7 sudu browning sugar
1 botol kecil horlick (200gm)

Cara-cara membuatnya:

Mentega digaul dengan gula merah hingga rata
Masukkan telur gaul rata
Masukkan horlick, tepung gendum, kismis
Masukkan tepung gendum yang dicampur bicarbonate,
coklet,
browning sugar,
Akhir sekali masuk gula hangus

Kukus selama 8 jam
Tutup acuan dengan kertas plastic semasa mengukus

Kek Coklat Deedee

Kek Coklat DeeDee

Bahan2nya :

230gm Superfine floor
300gm gula castor
225gm mentega
225ml air sejuk
35gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh Nescafe
1/4 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji telur


Cara2nya :

Ayak tepung, serbuk koko baking powder, bicarbonate of soda, garam dan Nescafe.
Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga putih. Masukkan kuning telur.
Masukkan tepung berselang-seli dengan air.
Pukul putih telur di dalam bekas yang berasingan hingga putih kembang dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digris.
Bakar pada suhu 180' selama 30 minit atau sehingga masak.


Bahan2 untuk topping :

35gm serbuk koko
200gm gula caster
1 sudu teh esen vanilla
50gm tepung jagung
225ml susu
175ml air
1/2 sudu teh garam
2 biji kuning telur
100gm mentega
1 sudu teh nescafe


Cara2nya :

Campurkan semua bahan kecuali mentega.
Masak dengan double boil dan kemudian barulah dimasukkan mentega.
Tuangkan dan penuhkan keseluruhannya ke atas kek.

Sunday, May 21, 2006

LASAGNA

LASAGNA

Bahan utk sos putih

2 sudu besar butter
2-3 sudu besar tepung gandum
1 pint (1 ½ cawan) susu (fresh milk) boleh juga
gunakan susu carnation. Maybe ½ cawan susu carnation
dicampur dgn 1 cawan air.
1-2 cubit serbuk oregano (rasanya ada dijual di Giant
atau Carefour)
4 sudu mozarella cheese (yang sudah diparut terdahulu atau grated)

Bahan utk sos merah

400 gm daging/ayam cincang(minced) bergantung kepada
banyak mana nak buat kalau bekas kecil sukatannya
sedikit, kalau bekas besar lebihkan.
I tin mushroom (cendawan butang) ditoskan air dan
dihiris nipis.
2 labu bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu besar tomato puree
1 botol sos tomato
2-3 sudu cili blend (ikut rasa, nak pedas bubh lebih)
3 sudu serbuk oregano
garam dan gula sesedap rasa.
air (ikut kepekatan)
minyak utk menumis 3-4 sudu besar

Lain-lain bahan

Kepingan lasagna (lasagna sheet)
200 gm mozarella cheese yang sudah diparut
(grated)jika
lebih pun tak pe
1 sudu teh serbuk lada hitam (black pepper)
1 sudu teh serbuk lada putih (white pepper)

Ada dua cara nak buat lasagna.

Cara 1:

Kepingan lasagna tak dimasak. Jadi kuah sos merah kena
cair sedikit dan banyak. Nisbah sos merah kepada sos
putih ialah 4:1(ertinya kuah merah empat kali lebih
banyak dari kuah putih.

Cara 2:

Kepingan lasagna direbus satu persatu dalam air
dicampurkan sedikit minyak masak (1 sudu besar) agar
tak melekat...mungkin boleh rebus dua keping sekali
gus. Kuah merah mesti pekat dan tidak terlalu banyak.
Cara memasak sos putih

Cairkan butter dlm periuk kecil, gunakan pemutar
tangan (whisk)untuk kacau/gaulkan tepung agar
berterusan. Api gas kena very slow dan masukkkan susu
sedikit demi sedikit. Kacau berterusan agar tak
berketul hingga menjadi satu larutan warna putih susu
(creamy). Bila hampir mendidih, masukkan serbuk
oregano dan taburkan cheese. Sos putih akan bertali
bila diangkat dgn senduk disebabkan mozarella cheese
tersebut. Padamkan api dan biarkan di satu tempat.

Cara memasak sos merah.

Tumis bawang besar dan bawang puti bersama cili mesin,
bila dah agak garing dan naik bau masukkan daging
cincang, tomato puree, sos tomato kacau hingga sebati.
Masukkan garam, gula dan cendawan serta serbuk
oregano. Kepekatan kuah sama seperti kuah spaghetti
atau kuah hitam yong tau foo. Padamkan api bila dah
mendidih. Kalau tercair, tambah tomato sos. Kalau
terpekat, tambahkan air. Jgn lupa adjust garam dan
gulanya.

Ambil loyang pembakar (segi empat) atau mangkuk pyrex
atau loyang bakar roti. Susunkan lapisan kulit
lasagna, susun selapis sehingga tak nampak ruang
kosong, tuang satu setengah (1 ½) senduk sos merah
ratakan ke seluruh kulit lasagna, titis-titiskan sos
putih di atas sos merah tersebut, ulang dgn menyusun
kulit lasagna di atas lapisan kedua, diikuti dgn
menuang sos merah dan menabur/menitiskan sos putih
hingga ke parah ¾ tinggi loyang pembakar. Lapisan
atas sekali mestilah terdiri daripada sos merah.
Tinggalkan sedikit lebihan sos merah dan lebihan sos
putih.

Panaskan oven terdahulu. Bakar selama 40-45 minit gas
mark 4 atau oven 180 darjah.(Kalau menggunakan kulit
lasagna yang sudah direbus, masa memasak lebih pendek
maybe about 20-30 minutes)

Cucuk lasagna dgn lidi, apabila lasagna terasa lembut
dan masak sepenuhnya, keluarkan sekejap lasagna tadi,
tuangkan lebihan sos merah dan putih dan akhir sekali
taburkan mozarella cheese, pastikan semua kawasan
diselaputi cheese tadi dan taburkan serbuk lada putih
dan lada hitam sedikit. Masak sehingga cheese tersebut
cair (jgn terlalu lama sebab nanti cheese akan keras).

Biar lasagna cool off (set) sekejap dan boleh dihidang
sewaktu masih panas. Selamat mencuba.

p/s: Kalau nak buat banyak dan nak kurangkan kos,
boleh juga digunakan daging burger, cuma kena pastikan
yang daging tak berketul.

Saturday, May 20, 2006

daging masak merah 2

Daging Masak Merah (2)

Bahan-bahanya :
500 gm Daging
5 ulas Bawang putih (ditumbuk)
1 labu Bawang Besar
3 cm halia (dihiris halus)
5 helai daun limau perut
2-3 sudu besar cili blend
Tomato Sos,
Cili Sos,
Oyster Sos,
garam, gula,
serbuk perasa

Cara-cara:a..
Daging direbus dengan pewarna merah
Apabila empuk - hiris nipis-nipis, lebar <> 1.5"/2"a..
Tumis Bawang putih, halia & cilia..
Ke mudian masukkan semua sos, garam ,gula, serbuk perasaa..
Tambahkan sedikit air supaya jgn terlalu keringa..
Akhir sekali masukkan daging yg dihiris dan daun limau peruta..
Apabila sebati semua dengan sos tu, boleh lah diangkat dan dihidang
Makan dengan kailan ikan masin, padprik
campur yang resepinya telahdisediakan.

DAGING MASAK MERAH 1

Daging Masak Merah (1)

Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara:
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecahminyak.
Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
Masak sehingga kuah agakkering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
Kacau seketika &angkat.