Sunday, May 21, 2006

LASAGNA

LASAGNA

Bahan utk sos putih

2 sudu besar butter
2-3 sudu besar tepung gandum
1 pint (1 ½ cawan) susu (fresh milk) boleh juga
gunakan susu carnation. Maybe ½ cawan susu carnation
dicampur dgn 1 cawan air.
1-2 cubit serbuk oregano (rasanya ada dijual di Giant
atau Carefour)
4 sudu mozarella cheese (yang sudah diparut terdahulu atau grated)

Bahan utk sos merah

400 gm daging/ayam cincang(minced) bergantung kepada
banyak mana nak buat kalau bekas kecil sukatannya
sedikit, kalau bekas besar lebihkan.
I tin mushroom (cendawan butang) ditoskan air dan
dihiris nipis.
2 labu bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu besar tomato puree
1 botol sos tomato
2-3 sudu cili blend (ikut rasa, nak pedas bubh lebih)
3 sudu serbuk oregano
garam dan gula sesedap rasa.
air (ikut kepekatan)
minyak utk menumis 3-4 sudu besar

Lain-lain bahan

Kepingan lasagna (lasagna sheet)
200 gm mozarella cheese yang sudah diparut
(grated)jika
lebih pun tak pe
1 sudu teh serbuk lada hitam (black pepper)
1 sudu teh serbuk lada putih (white pepper)

Ada dua cara nak buat lasagna.

Cara 1:

Kepingan lasagna tak dimasak. Jadi kuah sos merah kena
cair sedikit dan banyak. Nisbah sos merah kepada sos
putih ialah 4:1(ertinya kuah merah empat kali lebih
banyak dari kuah putih.

Cara 2:

Kepingan lasagna direbus satu persatu dalam air
dicampurkan sedikit minyak masak (1 sudu besar) agar
tak melekat...mungkin boleh rebus dua keping sekali
gus. Kuah merah mesti pekat dan tidak terlalu banyak.
Cara memasak sos putih

Cairkan butter dlm periuk kecil, gunakan pemutar
tangan (whisk)untuk kacau/gaulkan tepung agar
berterusan. Api gas kena very slow dan masukkkan susu
sedikit demi sedikit. Kacau berterusan agar tak
berketul hingga menjadi satu larutan warna putih susu
(creamy). Bila hampir mendidih, masukkan serbuk
oregano dan taburkan cheese. Sos putih akan bertali
bila diangkat dgn senduk disebabkan mozarella cheese
tersebut. Padamkan api dan biarkan di satu tempat.

Cara memasak sos merah.

Tumis bawang besar dan bawang puti bersama cili mesin,
bila dah agak garing dan naik bau masukkan daging
cincang, tomato puree, sos tomato kacau hingga sebati.
Masukkan garam, gula dan cendawan serta serbuk
oregano. Kepekatan kuah sama seperti kuah spaghetti
atau kuah hitam yong tau foo. Padamkan api bila dah
mendidih. Kalau tercair, tambah tomato sos. Kalau
terpekat, tambahkan air. Jgn lupa adjust garam dan
gulanya.

Ambil loyang pembakar (segi empat) atau mangkuk pyrex
atau loyang bakar roti. Susunkan lapisan kulit
lasagna, susun selapis sehingga tak nampak ruang
kosong, tuang satu setengah (1 ½) senduk sos merah
ratakan ke seluruh kulit lasagna, titis-titiskan sos
putih di atas sos merah tersebut, ulang dgn menyusun
kulit lasagna di atas lapisan kedua, diikuti dgn
menuang sos merah dan menabur/menitiskan sos putih
hingga ke parah ¾ tinggi loyang pembakar. Lapisan
atas sekali mestilah terdiri daripada sos merah.
Tinggalkan sedikit lebihan sos merah dan lebihan sos
putih.

Panaskan oven terdahulu. Bakar selama 40-45 minit gas
mark 4 atau oven 180 darjah.(Kalau menggunakan kulit
lasagna yang sudah direbus, masa memasak lebih pendek
maybe about 20-30 minutes)

Cucuk lasagna dgn lidi, apabila lasagna terasa lembut
dan masak sepenuhnya, keluarkan sekejap lasagna tadi,
tuangkan lebihan sos merah dan putih dan akhir sekali
taburkan mozarella cheese, pastikan semua kawasan
diselaputi cheese tadi dan taburkan serbuk lada putih
dan lada hitam sedikit. Masak sehingga cheese tersebut
cair (jgn terlalu lama sebab nanti cheese akan keras).

Biar lasagna cool off (set) sekejap dan boleh dihidang
sewaktu masih panas. Selamat mencuba.

p/s: Kalau nak buat banyak dan nak kurangkan kos,
boleh juga digunakan daging burger, cuma kena pastikan
yang daging tak berketul.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home