Thursday, May 25, 2006

KEK COKLAT DELIGHT

KEK COKLAT DELIGHT

Bahan-Bahan:
85 gm coklat masakan
2 camca sedang air
5 biji telur ayam
110 gm gula halus
55 gm mentega cair
110 gm tepung Superfine
1 camca teh parutan kulit limau
½ camca teh serbuk penaik
½ camca teh esen vanila Bahan-bahan Frosting Coklat:
170 gm coklat masak
230 gm krim putar
2 camca sedang gula aising
2 camca sedang minyak jagung

Cara:
Panaskan coklat dan masukkan air. Kacau hingga coklat
hancur. Sejukkan. Ayak tepung bersama serbuk penaik.
Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula sambil
dikacau hingga pekat. Masukkan tepung, parutan kulit
limau, mentega cair dan coklat cair. Kacau rata.
Bahagi adunan dua bahagian. Bakar di dalam acuan bulat
beralas kertas berukuran 17.78 sm yang dilengser
sedikit mentega. Sejukkan. Sapu frosting coklat di
atas kek dan hias mengikut suka.

Cara membuat Frosting Coklat:
Coklat dimasak bersama minyak jagung hingga cair. Krim
putar dipukul hingga pekat. Masukkan gula aising dan
coklat cair. Kacau hingga pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home