DAGING MASAK MERAH 1
Daging Masak Merah (1)
Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara:
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecahminyak.
Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
Masak sehingga kuah agakkering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
Kacau seketika &angkat.
Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara:
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecahminyak.
Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
Masak sehingga kuah agakkering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
Kacau seketika &angkat.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home